מהן הסכנות הנובעות לעובר ממחלות זיהומיות בהיריון ומתי אפשר לתבוע?
תקופת ההיריון משופעת בקשת שלמה של רגשות, וכן בשינויים הורמונליים, פיזיים ונפשיים. בשל האנרגיה האדירה הדרושה לגוף, הוא הופך רגיש ופגיע יותר למחלות זיהומיות בהיריון. הפגיעות המוגברת הזאת עלולה להשפיע הן על האם והן על העובר המתפתח. כאשר אישה סובלת ממחלה זיהומית כלשהי, קיים סיכון שהזיהום ישפיע על העובר, ובכך על התינוק שעלול לסבול מבעיות התפתחותיות, נוירולוגיות ונפשיות. השפעה של מחלות זיהומיות בהיריון תלויה במספר גורמים, כמו סוג הזיהום, עיתוי החשיפה במהלך ההיריון, חומרת הזיהום, בריאותה הכללית של האם וסביבת מגוריה או עבודתה. להלן כמה דוגמאות לבעיות הנובעות
הידבקות באדמת בשלבים המוקדמים של ההיריון עלולה להוביל להפלה, לידת תינוק מת או עם מגוון מומים מולדים כמו חירשות, הפרעות בלב, מוגבלויות שכליות ובעיות עיניים; זיהום ב-CMV במהלך ההיריון עלול להוביל לעיכוב התפתחותי חמור, כולל אובדן שמיעה, מוגבלות שכלית ובעיות ראייה; מחלות זיהום בהיריון נוספות הן הידבקות בנגיף הטוקסופלזמה (עובר דרך צואת חתולים) העלול לגרום להפלה, לידת עובר מת או מומים מולדים כמו הפרעות במוח ובעיניים; זיהום כתוצאה מנגיף זיקה עלול לגרום למיקרוצפליה (ראש ומוח קטנים באופן חריג), וכך גם נגיף ה-HIV נופל להגדרה של מחלות זיהומיות בהיריון אם הנגיף עובר לתינוק ועלול לסכן אותו.
מחלות זיהומיות בהיריון נפוצות נוספות הן וירוס הרפס סימפלקס (HSV): אם לאם יש התפרצות פעילה של הרפס גניטלי במהלך הלידה והלידה, התינוק יכול להיחשף לנגיף שעלול לסכן את חייו; עַגֶבֶת עלולה להוביל ללידה מת, לידה מוקדמת, משקל לידה נמוך ומגוון של מומים מולדים בתינוק; שפעת קשה עלולה להוביל לבעיות כמו צירים מוקדמים, לידה מוקדמת או הפלה. יילודים שנולדו לאמהות שסבלו משפעת חמורה עלולים להיות בסיכון מוגבר לסיבוכים; גם דלקות בדרכי השתן (UTI) עלולות להוביל למחלות זיהומיות בהיריון כמו בעיות בכליות ולידה מוקדמת. חשוב לציין שרוב הנשים ההרות שנדבקות בזיהומים אינן חוות השלכות חמורות על התינוקות שלהן. עם זאת, הסיכונים והתוצאות האפשריות תלויים בחומרת הזיהום. טיפול טרום לידתי בזמן, בדיקות סדירות, הדרכה רפואית נכונה והקפדה על היגיינה ואמצעי מניעה יכולים לעזור למזער את הסיכון לסיבוכים. אם את בהיריון או מתכננת להיכנס להריון, דאגי לברר לגבי מחלות זיהומיות בהיריון עם הרופא שלך.
תביעת מחלות זיהומיות בהיריון אפשרית כאשר ישנו קשר מובהק בין שלושה גורמים: זיהום שפקד את האם במהלך ההיריון, שהיה יכול להימנע על ידי טיפול מתאים או הדרכה מתאימה, ושפגע באופן משמעותי בעובר. כאשר התינוק נולד מת או שהוא סובל מאחת הבעיות שהוזכרו למעלה, מומלץ לבדוק היטב את מצבה הבריאותי של האם בשלבי ההיריון השונים, גם אם כל הבדיקות והסריקות במהלך ההיריון לא הצביעו על בעיה מיוחדת אצל העובר. חשוב להבין , שבכל מה שקשור לתביעת מחלות זיהומיות בהיריון לפעמים האם יכולה להידבק בזיהום במקום עבודתה או אפילו בביתה, ולמרות שלא השפיע עליה באופן משמעותי, הוא יצר נזק חמור לעובר. אם הרופא המטפל לא העניק הדרכה מתאימה ומלאה לאם לפני או במהלך ההיריון (למשל שמירה על היגיינה או הימנעות מעישון, או אלכוהול), ולא הנחה אותה לבצע את הבדיקות המתאימות והרלוונטיות למצבה הבריאותי או לשגרת יומה, ישנה עילה לתביעת מחלות זיהומיות בהריון.